Vagusnerven

För några veckor sedan var jag på en workshop med Marie Bergman och lärde mig mer om vagusnervens viktiga roll i vår kropp. Vi lärde oss om att tona, vilket är ett sätt att väcka nerven att börja "jobba" mer, vilket i sin tur ökar självläkningen i kroppen. Toner och vibrationer är intressanta då de påverkar oss. I mina sessioner med reikihealing använder jag både rösten och klangskålar till hjälp med arbetet av kundens kropp & knopp.   

Nedan har jag kopierat text från http://ekoappen.se/blogg/framja-halsa-via-vagusnerven/ som beskriver den bra:

"Vagusnerven är kroppens största nerv, som förbinder hjärnan med alla vitala organ i kroppen. Ordet vagus betyder just “vandrare”. Den är nära kopplad till både mage och hjärta, och dess huvudfunktionen är att reglera nervsystemet och immunsystemet. Den har en egen ton (puls), vagustonen och ju starkare den är, desto bättre mår vi!

Vagusnerven sänder information till hjärnan från organen. 90 procent av all kommunikation från bukhjärnan (ENS) går från buken till hjärnan. 

Generellt gäller att ju högre vaguston, desto bättre. Då kan kroppen bättre reglera de interna system som håller dig frisk; som hjärt-kärlsystemet, blodsockerhalten och immunförsvaret. Tidigare trodde forskarna att vagustonen i stort sett var konstant, precis som ens längd i vuxen ålder. Men nya data har visat att även vagustonen är plastisk, det vill säga formbar, och den förändras beroende på dina sociala vanor. Ju fler nära kontakter du odlar och ju mer kärleksenergi du upplever, desto mer stimuleras vagusnerven. Åter de positiva uppåtspiralerna!

Beteendeneurologer har även visat att vagustonen är av central betydelse för hur uttrycksfullt vårt ansikte är. Det avgör vår förmåga att lyssna av och uppfatta den mänskliga röstens olika frekvenser (nyanser).

En dålig (svag) vaguston är kopplad till många störningar, inklusive depression och ångest. Vetenskapen har visat att stimulering av vagusnerven ger en dramatisk minskning av inflammation. Det används bl a för reumatoid arthrit och “behandlingsresistent depression” – två tillstånd som har inflammatoriska rötter. 

Man kan stimulera med elektriska inplantat – eller göra det själv enkelt. Vi är ju designade för att skapa välmående i vår egen kropp!" 

 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln