Hantera tiden

Begreppet tiden är något som jag funderat och funderar över. Dels förändras den i olika situationer är min upplevelse, är jag försenad så går den fortare, har jag tråkigt upplever jag att den går saktare. Sedan undrar jag för vem skull den är till för. Som det ser ut idag är den en orsak till stressfaktorer och allt vad det innebär. För mig har det varit viktigt att hantera tiden ur just synvinkeln stress. Så jag började fundera på när den började påverka mig.

Ett bra exempel tycke jag är sommarloven då jag fortfarande inte hade fokus på tiden. Jag var ute och lekte (eller inne), åt när jag var hungrig eller när det var dags och kom in när det ropades att nu var det dags att komma in och lägga sig. Det sättet att vara på är vad jag idag kallar "att vara här & nu", tiden påverkade mig ingenting förutom andras medvetenhet om den vilket påverkade mig. Jag hade all tid i världen.

Så kom en annan tanke om tidens påverkan. En av mina intressen är konserter och jag njuter verkligen av att vara där och allt runtomkring. Här var det så tydligt att tiden påverkade mig: för att nyttja tiden till max hade jag koll på spellista, hur lång tid tidigare konserter varit, m.m. Jag läste in mig på dem och sedan kollade jag klockan under konserten och räknade ner låtar och minuter tills den skulle vara slut. Allt för att kunna njuta full tid. Trodde jag. Men när känslan av sorgsenhet tog över glädjen började jag fundera. Och så ändrade jag taktik: jag läste inga recensioner innan, klockan lämnades hemma och allt fokus la jag på att lyssna och njuta av allt som hände. Vilken skillnad! Medvetet praktiserade jag "att vara här & nu", precis som med sommarloven, och det fungerar så bra.

Den här vetskapen försöker jag plocka in på olika sätt i min vardag, jag försöker att släppa tiden allt vad som går och känna lugnet i att det finns tid. Så min slutsats för idag blir att när jag släpper tanken om tiden, slutar att fokusera på den, så finns det hur mycket tid som helst och jag hinner med det jag ska. Sedan finns ju en dag imorgon också.

Nu har jag en fråga till dig: hur gör du med din tid? Det är semester för många och frågan är om du tagit av dig klockan och njuter av att vara ledig? För du vet väl att du kan påverka hur din tid ska vara. Det är du som väljer.


 
Etiketter: tiden njuta medvetenhet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln